Skip het menu

De Grebbedijk verrijkt: een bijzondere plek voor wandelaars, sporters en natuurliefhebbers

Bij het verrijken van de Grebbedijk werken de gebiedspartners, aannemers en landschapsarchitecten samen aan een dijkgebied waar iedereen straks volop van kan genieten. Dat is best een uitdaging, want de Grebbedijk heeft veel verschillende bezoekers, die elk op hun eigen manier gebruik maken en genieten van de omgeving. Hier wilden we, het projectteam van de Grebbedijk, meer over weten. Daarom besloten we om op pad te gaan en een lange wandeling te maken over de dijk. Al gauw werd ons pad gekruist door een echte natuurliefhebber, een fanatieke sporter en een stel dat dagelijks de dijk bezoekt met hun hond. Elk met een goed idee voor het verrijken van het dijkgebied.

De Grebbedijk verrijkt: Wandelen met de hond

Als er een ding opvalt tijdens een wandeling over de Grebbedijk, dan is het wel het grote aantal wandelaars, die vergezeld worden door hun trouwe viervoeter. Aan het begin van de dijk kwamen we Isabelle en Theo tegen tijdens hun dagelijkse wandeling met hun enthousiaste Golden Retriever Floortje. Het koppel woont aan de rand van de Grebbedijk en samen wandelen ze minstens twee keer per dag met Floortje over de dijk. Tijdens een rondje wandelen komen niet alleen Isabelle en Theo bekenden tegen, maar ook Floortje spot regelmatig maatjes uit de buurt en deze begroet ze enthousiast. Tijdens een wandeling geniet Isabelle vooral van de prachtige omgeving, de veranderingen die de seizoenen met zich meebrengen en de diversiteit aan dieren. Isabelle vertelt er meer over:

“De omgeving is ontzettend divers. Een paar maanden geleden waren er hier wilde paarden die in galop door de weilanden renden. Ook zijn er koeien en er lopen regelmatig schapen te grazen langs de dijk. Laatst zag ik ook een prachtig ooievaarskoppel samen op een nest en een stel fazanten. Dat is gewoon heel leuk om te zien.”

Samen bewandelt het drietal heel wat afwisselende routes, maar als ze de tijd hebben lopen ze het liefste het hele pad af over de dijk. Volgens Theo zijn het uitzicht en de natuur vanuit dit perspectief uitzonderlijk en hiervoor loopt hij graag een blokje om.

Op het moment dat we Theo en Isabelle bevragen over mogelijke verbeteringen voor de vernieuwde Grebbedijk, komt er net een fietser met hoge snelheid onze kant op. We stappen opzij en de sportieveling flitst aan ons voorbij. Dit was precies het punt dat Theo wilde aanhalen en hij begint te vertellen: “Het wordt soms een beetje gevaarlijk. Helemaal met de elektrische fietsen en wielrenners die voorbij komen suizen. Dat is vooral als het donker wordt echt oppassen. Misschien kan er gekeken worden of er op de vernieuwde Grebbedijk meer ruimte is voor verschillende verkeersstromen.” Floortje blaft een paar keer instemmend en dan vervolgen we onze eigen route verder over de dijk.

De Grebbedijk verrijkt: sporten in de buitenlucht

Het is een mooie dag en de bankjes langs de Grebbedijk zijn gevuld met mensen die genieten van een van de eerste echte zonnige dagen in aanloop naar de lente. We besluiten ze niet te storen en wandelen van het hoofdpad richting het lagergelegen gebied naast de dijk. Hier komen we Karin tegen. Ze is aan het sporten en is zo geconcentreerd dat het bijna niet lukt om haar aandacht te trekken. Karin woonde onlangs nog in Rotterdam, maar woont nu weer in de buurt van haar ouders en de Grebbedijk. Ze sport zo’n twee keer per week en dan rent ze graag van haar ouderlijk huis naar de dijk om daar een intensieve HIIT work-out te doen. De Grebbedijk is hiervoor de perfecte plek legt ze uit:

“Ik doe graag HIIT work-outs en op de Grebbedijk zijn veel heuvels, trapjes en bankjes en daar kan ik tijdens het sporten goed mee variëren. Ik vind het ook heel leuk om andere mensen tegen te komen die sporten, want dat motiveert mij erg. De buitenlucht en het uitzicht zijn daarbij ook super.”

Rotterdam is heel anders dan Wageningen, maar Karin vindt het fijn om weer terug te zijn en de drukte van de stad te verruilen voor een groene rustige omgeving. Als we Karin vragen of ze nog iets zou kunnen bedenken waardoor ze nog fijner zou kunnen sporten op de Grebbedijk, heeft ze gelijk een idee: “Ik geniet nu erg van het sporten op en direct naast de dijk, maar het is best moeilijk om verder het gebied in te gaan, omdat de sportpaden dan soms moeilijk zichtbaar zijn. Het zou gaaf zijn om zo nog meer van de omgeving te kunnen zien tijdens een hardloopsessie of een work-out.” Karin geeft aan graag weer verder te willen gaan met haar sessie, want ondanks dat het een zonnige dag is, is de laatste winterkou nog niet voorbij en van stilstaan krijgen we het allemaal koud. We vervolgen onze weg verder het gebied in.

De Grebbedijk verrijkt: de beleving van de natuur

Hoe verder we lopen, hoe meer de natuur zich om ons heen sluit. We lijken steeds minder mensen tegen te komen, maar niet geheel verrassend lopen we hier toch een echte natuurliefhebber tegen het lijf. Edward is student in Wageningen en komt elke week wel een keer op de Grebbedijk. Soms om hard te lopen, maar voornamelijk om bijzondere natuurverschijnselen te zien en te fotograferen, zoals bijvoorbeeld bevers. Edward geeft ons gelijk een voorbeeld:

“Twee jaar geleden toen stond het water heel hoog en toen was er veel ijs. Toen is ook de beverdam overstroomd. Het water was bevroren en toen heb ik bevers hier op het ijs zien lopen. Dat is wel een van de mooiste herinneringen die ik heb van deze omgeving.”

Volgens Edward is het gebied rondom de Grebbedijk niet zomaar een stukje natuur, maar een hele bijzondere plek: “De Grebbedijk is eigenlijk een afsluiting van het drukke stadse leven dat over gaat in natuur. Dat maakt dat de natuur ook heel veel waard is in dit gebied. Het is echt helemaal afgesloten van de stedelijke omgeving, er is geen overgangszone en daarom ook gelijk echt van hele goede kwaliteit. Dus wat je hier kunt vinden aan vogel -en diersoorten is gewoon ontzettend speciaal”, aldus Edward.

We blijven luisteren naar Edward, want we zijn verrast hoeveel bijzondere natuurverhalen hij hier heeft opgedaan en ontmoetingen heeft gehad met de meest zeldzame soorten. Zoals in 2016 bijvoorbeeld toen hij voor het eerst een ‘Woudaapje’ zag: “Tijdens een rondje vogelen kan je de gekste dingen meemaken. In 2016 bijvoorbeeld, toen maakte ik hier een rondje en toen zag ik ineens een hele gekke reigersoort langs vliegen. Ik vroeg toen aan een ervaren vogelaar met wie ik op pad was wat ik nu zojuist gezien had. Het was een Woudaapje en dat is een super zeldzaam reigersoortje, die ervan houdt om in het riet te zitten en gek genoeg maakt hij het geluid van een hond. Dat was ontzettend gaaf om te zien.”

Ondanks dat Edward nu al erg geniet van wat er is heeft hij ook ideeën over hoe de beleving van de natuur nog beter zou kunnen in de toekomst. “Er staat op de planning om het natuurgebied De Veluwe te verbinden met de Utrechtse Heuvelrug. Daarbij zal extra natuurgebied worden ontwikkeld. Het is belangrijk dat dit natuurgebied ook voldoende toegankelijk wordt gemaakt voor recreanten die willen genieten van de flora en fauna, zoals ik.”

Inmiddels zet de avondschemering in en heeft Edward zijn verrekijker er alweer bij gepakt. De schemering is namelijk het moment van de dag waarop veel bijzondere dieren zich laten zien. Voor ons is dit het teken om een einde te gaan maken aan onze wandeling rond de Grebbedijk. Een ding is ons wel duidelijk geworden: De Grebbedijk verrijkt op ontzettend veel manieren en met de input van de omgeving kan dit in de toekomst alleen nog maar beter worden.