Datum: 27 september 2024 - Gedeputeerde Staten van Gelderland maken bekend dat zij de ontwerpbesluiten voor de dijkversterking Grebbedijk ter inzage leggen. Van vrijdag 27 september 2024 tot en met donderdag 7 november 2024 liggen de ontwerpbesluiten ter inzage.
De Grebbedijk is een primaire waterkering langs de Nederrijn. Waterschap Vallei en Veluwe heeft een ontwerpprojectbesluit opgesteld voor de versterking van deze dijk. Deze loopt van de Wageningse Berg (dijkpaal 0) tot aan de Grebbeberg in Rhenen (dijkpaal 55). De dijk is in totaal 5,5 kilometer lang. Om de voorbereiding op de besluiten in dit project efficiënt te laten verlopen wordt de coördinatieregeling toegepast (artikel 5.45, lid 4 en artikel 16.7 van de Omgevingswet). Hierdoor lopen de voorbereiding, vaststelling en bekendmaking van de benodigde besluiten tegelijk en kan bij één loket, zienswijzen worden ingediend.
In dit project vinden naast dijkversterking ook andere gebiedsontwikkelingen plaats. De gebiedsontwikkelingen hebben tot doel een ecologische verbindingszone, een leefgebied voor de kamsalamander, een leefgebied voor de kwartelkoning en een ooibos en een kruiden en faunarijk grasland te creëren. Ook omvat het de aanleg van een geul op basis van de Kaderrichtlijn Water. Deze natuurontwikkelingen zijn integraal meegenomen in het milieueffectrapport en de ontwerp natuurvergunningen. De overige vergunningen voor de natuurontwikkelingen, zijn geen onderdeel van deze coördinatie.
In de gebiedsontwikkeling werken de provincies Gelderland en Utrecht, gemeenten Rhenen en Wageningen, Rijkswaterstaat, Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer en Waterschap Vallei en Veluwe samen. Deze partijen bereiden samen verschillende besluiten voor in dit project.
Let op: wilt u dat de documenten hardop voorgelezen kunnen worden? Open de documenten dan in Microsoft Edge.
MER
Algemeen
Natuur
Water
Archeologie
Bodem
Ontplofbare oorlogsresten
Uitvoering
Kaartenboek
U kunt met een zienswijze reageren op de ontwerpbesluiten. Dat kan digitaal, via een e-mail, schriftelijk of mondeling. Digitaal via de website heeft de voorkeur. Uw zienswijze staat dan meteen goed in het systeem en u ontvangt direct een ontvangstbevestiging.
De binnengekomen reacties worden verwerkt in een reactienota. Alle indieners ontvangen deze nota. Hierin kunt u lezen of uw reactie heeft geleid tot een aanpassing van het besluit.
Definitief besluit en beroep
Na de zienswijzeprocedure volgt de vaststelling van het definitieve projectbesluit door Waterschap Vallei en Veluwe. Gedeputeerde Staten geven daarna de goedkeuring op het projectbesluit. Nadat deze besluiten zijn genomen, staat voor belanghebbenden beroep en eventueel voorlopige voorziening open bij de Raad van State tegen het goedkeuringsbesluit, het projectbesluit, de vergunningen en het maatwerkvoorschrift die mee gecoördineerd worden. Belanghebbenden kunnen gedurende een periode van 6 weken bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep instellen. Doordat gelijk beroep kan worden ingesteld bij Raad van State is sprake van een versnelde beroepsprocedure.
Op 9 oktober 2024 van 16.00-20.00 uur is een inloopbijeenkomst op projectlocatie de Taats, Grebbedijk 57 in Wageningen. Tijdens deze inloopbijeenkomst kunt u bij het projectteam terecht met uw vragen over de ontwerpbesluiten en de verdere procedure.
Tijdens de inloopbijeenkomst op 9 oktober en tijdens de inloopspreekuren staat het projectteam klaar om u te informeren en vragen te beantwoorden. Houd er rekening mee dat het indienen van zienswijzen tegen de ontwerpbesluiten tijdens de inloopbijeenkomst of de inloopspreekuren niet mogelijk is.
Voor de KRW geul en andere gebiedsontwikkelingen zullen aparte vergunningen worden aangevraagd. Zodra deze ter inzage gaan, zal hier meer informatie geplaatst worden.
De Grebbedijk beschermt de 250.000 bewoners van de Gelderse Vallei tegen hoge waterstanden in de Nederrijn. Ook in de toekomst moet de dijk veiligheid bieden. Daarom moet de dijk worden verbeterd.
De verbetering van de dijk is een kans om tegelijk het omliggende gebied aan te pakken. De Grebbedijk, de Nederrijn en de uiterwaarden vormen namelijk bijzondere riviernatuur, waar het fijn wandelen en fietsen is. Het gebied heeft ook een belangrijke functie voor planten en dieren, want het verbindt de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe met elkaar.
Waterveiligheid staat centraal in de plannen. Daarnaast willen we de natuur versterken en het gebied nog aantrekkelijker maken voor recreatie. In de gebiedsontwikkeling werken de provincies Gelderland en Utrecht, gemeenten Rhenen en Wageningen, Rijkswaterstaat, Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer en Waterschap Vallei en Veluwe samen. Deze partijen bereiden samen verschillende besluiten voor in dit project.